7 octombrie. Ziua Internațională a Muncii Decente. O zi marcată începând din anul 2008, la inițiativa Organizației Internaționale a Muncii și a Confederației Internaționale a Sindicatelor și totodată un prilej pentru a ne pune semne de întrebare și semnala problemele cu care se confruntă medicii din România.
Medicii din România au un program care se află deasupra oricărei reglementări legale. Medicii ajung să moară în timpul gărzii!
Sistemul de sănătate din România, așa cum este organizat în acest moment, împinge medicul spre epuizare. Nu prea există limite! Nu există normare a muncii! De multe ori, doctorul uită de prima sa obligație, din jurământul lui Hipocrate: să aibă grijă, în primul rând, de sănătatea sa și așa se ajunge la epuizare și medici care mor în timpul gărzii. Ultimul caz făcut public este cel doctorului Ştefan Quai, medic de familie ieșit la pensie, dar care făcea gardă la un centru de permanenţă din judeţul Bihor.
Când aflăm că încă un coleg a murit, în timp ce încerca să îi salveze pe alții, blamăm sistemul, soarta, devenim gălăgioși pentru câteva zile, apoi fiecare își vede de treaba lui, că, deh, e mult de muncă și trebuie să ne împărțim peste tot. Muncim! Apoi, mai aflăm, că în acest ritm nebun, în care trăim toți, l-a mai luat pe unul dintre noi. Și iar blamăm! Și cam atât! Ne învârtim într-un cerc vicios. Nu este însă suficient. Avem nevoie de o normare a muncii, de reglementări care să protejeze medicii.
Sunt medici care ajung să fie epuizați, din cauza programului de la spitale, la care se adaugă activitatea din gărzi și pentru mulți și timpul petrecut în cabinetul privat sau activitatea didactică. Uneori e prea mult și mulți își găsesc sfârșitul în timpul activității medicale.
Nu e suficient să ne plângem! E timpul să ne unim și să luăm măsuri!
Nu reinventăm noi roata, dar ne putem uita la cei mai așezați, cu sistem de sănătate eficient, la cei mai relaxați și cumpătați ca noi, cei care au înțeles că dreptul la muncă nu trebuie să încalce dreptul la viață, dreptul la liniște și echilibru. Legile sunt cele care pun limite și stabilesc rigori! Avem nevoie de legi bune, coerente!
Sindicatul Promedica a luptat și luptă în continuare pentru condiții mai bune de muncă. Este, însă, nevoie de luarea unor măsuri care să permită schimbarea în profunzime a sistemului medical.