Dr. Eleodor Cârstoiu, președintele Sindicatului Promedica, a participat astăzi la dezbaterea inițiată de membrii Comisiei pentru învățământ, tineret și sport și ai Comisiei pentru sănătate cu privire la propunerea legislativă pentru completarea art. 174 din Legea educației naționale nr.1 /2011.
Camera Deputaților a aprobat un proiect de lege care transferă toate activitățile din cadrul programului de rezidențiat de la Ministerul Sănătății în subordinea Ministerului Educației, adică în responsabilitatea universităților de medicină și farmacie din România. Universitățile primesc un rol sporit, inclusiv de a selecta spitalele în care se face pregătirea pentru rezidențiat.
CLICK LINK DOCUMENTE:
- pdv L501.2021
- ordonanta-nr-18-2009-privind-organizarea-si-finantarea-rezidentiatului (1)
- Petitie rezidentiat
Medicul rezident nu este un student, este un medic care își desăvârșește pregătirea, o pregătire care nu se termină, însă, după finalizarea rezidențiatului, o pregătire care nu se încheie niciodată. Medicul învață toată viața, iar după terminarea studiilor își desăvârșește pregătirea profesională, nu pe cea științifică. Pregătirea medicilor rezidenți trebuie să rămână în subordinea, organizarea și gestionarea Ministerului Sănătății, împreună cu Colegiul Medicilor și cu sprijinul cadrelor didactice, care fac pregătirea teoretică.
Inițiativa acestei modificări legislative a fost lansată în aprilie 2021 de către cele mai mari universități de medicină și farmacie din România, grupate în alianța G6-UMF (UMFST “George Emil Palade” Târgu Mureș, UMF “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, UMF “Victor Babeș” Timișoara, UMF Craiova, UMF “Carol Davila” București și UMF “Grigore T. Popa“ Iași).
Sindicatul Promedica a făcut un mic sondaj în rândul medicilor cu privire la această decizie. Iată o parte din mesajele transmise:
„O idee proastă, pentru că Ministerul Educației nu are platforma necesară pentru a gestiona medicii rezidenți. Oricum și așa e destul de încâlcită situația medicilor rezidenți. Să schimbi ministerele de care aparțin aceștia e o „beznă” pe care sincer nu o înțeleg având în vedere că nu vizează rezolvarea unei probleme reale ci doar mutarea atribuțiilor pentru motive care sunt departe de înțelegerea mea. Fiți serioși cu plata salariului prin MEN. Asta nu ar face decât să agraveze exodul generat tot de minți „geniale” perindate înainte dumnealor. E adevărat că reformele bune supără la început, dar asta e chiar o idee foarte proastă. Mai bine, în loc să facă cugetări cu schimburi între MS și MEN, ar trebui să acorde mai mult interes vis a vis de traducerea corectă a „tratatelor internaționale” care oferă informații foarte corecte în limba în care au fost scrise și foarte dubioase în limba în care au fost traduse (română, probabil e și limba nativă a stimabililor care au tradus). Am găsit traduceri moț-a-moț din Google Translate deci asta cred că spune ceva despre „calitatea învățământului medical românesc”. Înainte să oferiți informații într-un limbaj de lemn foarte impresionant mai bine ați lucra la lucruri cu adevărat importante. Gen Z rant done, tnx 4 coming to my Ted Talk”, spune Bianca Balint pe pagina de facebook Sindicatul Promedica.
„Ce tâmpenie! Rezidenții sunt medici, cât timp o să vă mai bateți joc? Nu e ușor nici „în afară” însă este cu siguranță mai bine aici decât să ți se decidă soarta în țara de către o mână de oameni care nu vor să vadă altceva decât profit de pe urma studenților – mai nou și a medicilor pe care îi consideră studenți”, Cristina Buzăianu.
„Medicii rezidenți, pentru că da, sunt medici și nu studenți în nu știu care etapă, au și ei ceva de spus? Dragi rezidenți, strângeți rândurile și apărați-vă interesele”, spune Ștefan Camelia.
„Nu! Ajungem după 18 ani de școală să fim bursieri? Iar fără vechime în lucru? Fără beneficii? E dreptul nostru să fim anagajați. Și așa facem gărzi pe gratis, stăm peste program. Se vrea un exod al rezidenților?”, spune Mădălin Jeler.