În 1174, Maimonide a fost numit medic la curtea Egiptului, petrecându-şi cea mai mare parte a timpului la palat. Iată ce a scris el privitor la programul pe care-l avea după ce sosea acasă: „Mănânc puţin, de fapt, e singura masă pe care o iau în 24 de ore. Apoi mă ocup de pacienţii mei, scriu reţete şi le dau îndrumări în privinţa bolii. Pacienţii vin şi pleacă până la căderea nopţii, iar uneori . . . sunt atât de obosit, încât abia dacă mai pot vorbi“.
Situația medicilor de astăzi nu diferă cu mult. Majoritatea muncesc până la epuizare, iar unii își găsesc sfârșitul în tipul gărzilor. Cei mai mulți sunt dedicați meseriei alese și contrar tuturor lipsurilor, din spitalele românești, caută soluții salvatoare și se descurcă, astfel încât să salveze vieți.
Dar care mai este respectul pentru medicii de astăzi? Cum este el exprimat? Cum sunt medicii valorizați și încurajați să se dezvolte, să învețe în continuu, să rămână în țară?
În ultimii ani salariile medicilor au crescut, problemele însă nu au dispărut. Medicii sunt poate mai arătați cu degetul ca oricând. „Câștigă mult și de aceea nu au voie să greșească, să obosească, să mai ceară ceva în plus”, se spune de cele mai multe ori. În ultima perioadă medicii aud la televizor, în spațiul public, în declarațiile făcute în presă, că salariile lor ar trebui să scadă, că sunt prea mari, că să se vor lua măsuri. Mai mult, în momentul în care colegi medici și reprezentanții Sindicatului Promedica au luptat pentru majorarea salariilor cadrelor medicale, au fost reprezentanți ai unor sindicate, care au susținut că salariile medicilor „sunt prea mari”.
Toate aceste declarații, provoacă reacții în rândul medicilor, iar în acest moment, în spitale, oamenii se tem să nu apară scăderi salariale, ce ar putea să îi afecteze, în mod grav.
Reprezentanții Sindicatului Promedica și USMR-Alianța Medicilor fac un apel la solidaritate și uniune
Numai uniți, susținând aceeași cauză, ne putem apăra drepturile, putem lua atitudine față de astfel de reacții, care debusolează întreaga activitatea medicală și care nu trebuie tolerate!
Atragem atenția în mod public asupra faptului că profesia de medic este una liberală
Drepturile salariale, sunt drepturi ce ni se cuvin, în raport cu munca susținută și nu vom permite să ni se retragă dreptul la o salarizare normală.
Scăderea salariilor medicilor ar atrage după sine un exod masiv al cadrelor medicale, către spitale din alte state, unde medicii sunt tratați cu respect și remunerați pe măsura muncii depuse.
Atragem atenția autorităților că, în acest moment, scăderea salariilor medicilor ar înseamna o formă sigură de a dat peste cap întregul sistem medical și de a pune o ștampilă pe pașaportul multor medici.
Medicii din Occident ne sunt exemplu!
În urmă cu câteva luni, vedeam cum medicii francezi au declanșat grevă pentru că nu sunt dispuși să accepte orice fel de remunerație, nu vor să mai lucreze în spitale, în care nu au la dispoziție toată aparatura de care au nevoie, pentru a salva vieți.
Condițiile din sistemul medical francez sunt mult peste cele din sistemul românesc și, cu toate acestea medicii de acolo cer ridicarea standardelor de muncă și viață, pentru binele lor și al celor pe care îi tratează.
Dacă și tu vrei să susții acțiunea noastră ne poți scrie aici: https://www.federatiapromedica.ro/inscrie-te/ sau ne poți apela la numărul de telefon: 0753 777 771