Ministrul Sănătății a depus jurământul la Cotroceni pe 4 noiembrie 2019. Ca și cum jurământul cu mâna pe Constituție nu ar mai avea nici o valoare, pe 7 noiembrie Victor Costache a semnat un nou contract cu Polisano Sibiu. Nu ne confruntăm oare cu un caz evident de conflict de interese?! Îi reamintim ministrului sănătății că prin funcția ocupată a jurat să fie „independent și imparțial” și „să aibă o atitudine obiectivă, neutră față de orice interes economic”. Ne interesează oamenii, nu cifrele marilor operatori privați din sănătate. Transferul a zeci de milioane de euro de la stat la privat trebuie să fie însoțit, în mod obligatoriu, și de norme de protecție pentru angajații din sistemul privat. O dată cu aceste modificări, tot mai mulți medici vor alege să lucreze în privat. Vorbim în definitiv de oameni care vor lucra în privat pe bani publici și care trebuie să fie protejați la locul de muncă.
Cadrele medicale și pacienții au nevoie de un ministru și o echipă ministerială care să construiască, cu adevărat, în interesul binelui public, nu să servească unor interese private
Asumarea de a conduce sistemul de sănătate nu poate să fie cu jumătate de normă. Sistemul de sănătate se scaldă într-un haos, într-un munte de dezorganizare, de nepăsare. Nu este oare timpul ca ministrului sănătății să dovedească implicare, dorința de a face ceva cu adevărat ajutător pentru acest sistem, să vină cu soluțiile atât de mult așteptate de fiecare om din această țară?!
Ce primește, în schimb, sistemul de sănătate de la ministrul Victor Costache în acest moment? O ignorare a nevoilor reale ale populației și corpului medical un joc incorect și nedemn, ce pare să fie făcut în favoarea giganților privați din sănătate. Prin acțiunile întreprinse până acum, ministrul sănătății a arătat loialitate mai mult sistemului privat de sănătate, din care provine și unde lucrează în continuare.
Vă reamintim, domnule ministrul, că în 2018, 500.000 de cetățeni români nu au accesat sistemul de sănătate, nici public, nici privat pentru că le era inaccesibil. Ce facem cu acești oameni care fac parte tot din România?!
Inițiativa de transferare a banilor din sistemul de sănătate public, către privat prin modificarea alineatului 52c) este o măsură cu consecințe extrem de grave asupra accesului populației la servicii medicale, dar și asupra spitalelor publice de la care se iau bani pentru a fi transferați furnizorilor din sistemul privat. Este nevoie de dialog social. Nu se poate ca o astfel de modificare să nu fie dezbătută, deși ea poate să afecteze aproape toți pacienții români.
Deciziile luate de ministru, de la instalare și până acum, arată că intenția a fost una mai mult de a-și favorizat angajatorul, dar încălcând contractul cu cetățenii
Trecerea unor programe de sănătate, așa cum este cel al pacientului critic, unde decontarea se face integral de către CNAS, către unitățile private va duce la ajungerea în situație de colaps în unele spitale de stat și chiar la închiderea lor.
Un lucru care a trecut mai puțin observat este posibilitatea spitalelor private de a accesa AP (Acțiune Prioritară), ceea ce înseamnă că serviciile de Terapie Intensivă din spitalele de urgență vor avea mai puțini bani, fiindcă o parte din ei o să fie dirijați către privat. În plus, asistența de urgență, care se adresează majorității populație, va avea de suferit.
Presa a dovedit cu documente faptul că Victor Costache a intrat în documentul Google Docs intitulat ”Ordin 449 din 2015 (1)” unde a modificat un ordin din 2015, prin care se alocă bani pentru ”Acțiunile Prioritare pentru pentru pacienții cu infarct miocardic acut!” (AP-IMA), astfel încât spitalul privat cu care are contract (Polisano) să se încadreze în a primi bani pe program.
Rezidenții vor lucra în privat, dar plătiți de stat
Mai mult decât atât, o altă măsură luată cumva mai mult în beneficiul furnizorilor privați de sănătate este cea care permite pregătirea rezidenților și în sistemul privat. Din luna februarie rezidenții care vor lucra în privat vor fi plătiți cu bani de la stat și aici nu vorbim de un rezident la o clinică, ci de mai mulți. Este o un ajutor mare dat unităților private, având în vedere că nici o firmă din România, din oricare alt domeniu, nu beneficiază de un astfel de avantaj.
Toate acestea duc la scăderea încrederii în sistemul medical. Având în vedere toate aceste date, solicităm ministrului sănătății, Victor Costache, să își prezinte DEMISIA
Este dreptul nostru, al tuturor, să ne dorim la conducere oameni care luptă pentru binele public, nu care servesc numai interesele unora.