Problema plăţii gărzilor a rămas nerezolvată. Cu toate că, ministrul sănătății, Sorina Pintea, s-a angajat public că de la 1 ianuarie 2019 gărzile vor fi plătite conform legii, acest lucru încă nu s-a întâmplat.
Ca urmare a aplicării legii salarizării 153/2017, regulamentul de sporuri și plata muncii în gardă au suferit modificări, fapt care creează o serie de probleme pentru personalul medical. Reprezentanții sindictului Promedica au atras atenția în nenumărate rânduri asupra acestei situații și au cerut și o întrevedere cu doamna ministru, dar acest lucru nu a fost posibil. Încă așteptăm!
Tariful orei de gardă trebuie să fie plătt conform legii în vigoare.
În legea 153 modificată de la 1 martie 2018 garda a fost plătită la nivelul salariului din ianuarie, situație cu care nu suntem de acord. Atunci autoritățile și-au luat angajamentul că de la 1 ianuarie 2019 garda va fi plătită cu salariul pe care îl avem în acest moment, dar acest lucru nu s-a întâmplat.
Ne aflăm într-o situație complet anormală pentru că tariful orei de garda este 1/2 din tariful orei din timpul zilei de lucru normale.
În consecință, solicităm public ca legea să fie respectată!
Activitatea din gărzile care acoperă urgențele medicale și chirurgicale este de maximă importanță pentru cetățeni, iar efortul celor care conduc sistemului public de sănătate ar fi trebuit să se concentreze aici în ultimii 20 de ani.
Sunt mii de medici care fac doar gărzi în sistemul public de sănătate și, care, în mod categoric, sunt defavorizați în acest moment. Această situație îi determină mai ales pe medicii tineri să nu fie atrași să facă gărzi în sistemul de stat. Din această cauză mulți pleacă în străinătate. Trebuie să ne gândim la fapul că mulți dintre medicii tineri nu găsesc posturi să se angajeze după terminarea perioadei de pregătire, dar pot avea șansa de a face gărzi în spitalele de stat.
Majorarea vârstei de pensionare, limitează accesul medicilor tineri în spitale
Mai mult medicii tinerii se lovesc de o altă piedică. O dată cu decizia de a majora vârsta de pesnionare a medicilor din sistem, respectiv în cazul medicilor fără doctorat la 67 de ani, iar în cazul medicilor cu doctorat la 70 de ani, accesul la posturile din spitalele de stat a medicilor aflați la început de drum este limitat. Astfel unitățile medicale de stat au blocat pe următorii ani fluxul de forță de muncă tânără și calificată.
Munca în gărzi este cel puțin la fel de dificilă ca munca în programul normal.
Activitatea în spitalele noastre cuprinde garda ca parte esențială, o activitate care implică creșterea responsabilității, luarea de decizii în situații cu risc vital, diagnostic diferențial și interdisciplinaritate. În aceste condiții, munca în gărzi este cel puțin la fel de dificilă ca munca în programul normal.
De asemenea, este incorect, imoral și ilegal ca sporul de gardă să nu reprezinte echivalentul sporurilor de ore suplimentare și este injust ca acest spor de gardă, singurul pe care îl primește medicul pe perioada gărzii, să fie inferior sporurilor sectoriale din timpul activității obișnuite.
Solicităm ca plata muncii în gardă să se facă la ora normată în salariul de bază
Ca urmare a acestor observații asupra modalităților de plată, solicităm ca plata muncii în gardă să se facă la ora normată în salariul de bază, sporul de gardă să fie minim 50% în timpul săptămânii și 100% în weekend și în timpul sărbătorilor legale și, nu în ultimul rând, ne dorim ca sporul să fie scos din capitolul altor sporuri, fiind aliniat normării activității de noapte și de weekend.
Considerăm că toate aceste măsuri sunt necesare pentru personalul medical din întreaga țară, motiv pentru care susținem respectarea legii cât și demersurile colegilor noștri realizate pentru a schimba modalitatea de plată a gărzilor.