Situațiile în care pacienții sau aparținătorii agresează cadrele medicale sunt tot mai frecvente.
Astăzi, în presă, au apărut imagini violente, care au fost înregistrate de camerele de supraveghere dintr-un spital privat din Galaţi. Pe imagini se observă cum un medic ginecolog este îmbrâncit şi aruncat la pământ de un individ extrem de nervos.
Aceste atitudini sunt extrem de grave și nu trebuie tolerate în nici un fel în unitățile medicale.
Reprezentanții sindicatului Promedica reamintesc faptul că încă din 2016 este semnat un protocol de protecție între Ministerul Sănătății și Ministerul de Interne. Acest protocol prevede măsurile care se impun pentru protecția personalului medical. Marea problemă protocolul a rămas doar o hârtie scrisă.
Legea este insuficientă, nu descurajează actele de agresiune din spitale.
În protocolul semnat între cele două ministere este prevăzut faptul că personalul medical, care trece printr-o astfel de situație, ar trebui să poată să apese un buton de panică, să fie chemată paza, să se ia declarații și măsuri pe măsura faptei.
Nu se întâmplă, însă, acest lucru. În cel mai bun caz, atunci când sunt sesizate acte de violență, vine polițistul de sector și tratează situația ca pe orice conflict normal. Agresorul primește, poate, o amendă după un an, doi.
Nici un caz de agresiune asupra unui cadru medical nu trebuie tolerat și trecut cu vederea pentru că atrage după sine alte cazuri și mai grave.