Studenții la Medicină ar putea fi luați voluntari în combaterea pandemiei de COVID-19, potrivit unei ordonanțe de urgență. Cei care acceptă să vină să lucreze în spitale vor primi 2.500 de lei lunar, masă și cazare, plus diurnă, a anunțat, joi seară, secretarul de stat în MAI – Raed Arafat. Acest anunț atrage după sine o serie de întrebări ce ar trebui să determine reprezentanții Colegiului Medicilor din România să facă o analiză atentă și să reacționeze public pentru apărarea profesiei medicale.
Noi, reprezentanții sindicatului medicilor Promedica considerăm că este imperios ca înainte de a trece la aplicarea celor spuse public, specialiștii în domeniu ar trebui să analizeze serios situația, legislația actuală și să stabilească foarte clar limitele de competență ale absolvenților de Facultate de Medicină.
Să nu uităm că absolventul de medicină este singurul absolvent cu studii superioare din România care după ce termină facultatea nu se poate angaja în domeniul pentru care s-a pregătit.
Dreptul de liberă practică este dependent de titlul de medic specialist. Până nu ai această diplomă în mână, ai drept limitat de practică, fiind supravegheat la fiecare pas de medicul tău coordonator care își asumă răspunderea pentru fiecare pas pe care tu îl faci.
Trebuie menționat că dreptul de liberă practică în România este controlat exclusiv de Colegiul Medicilor, nu de Guvern sau reprezentanți MAI, așa cum se încearcă în aceste momente. Deciziile venite din zona externă pot să declanșeze mari nereguli în sistemul medical. De aceea, considerăm că este momentul ca reprezentanții CMR să ia atitudine și să intervină în dorința de impunere a unor noi reguli de către Guvern și MAI, cu privire la decizia de practică medicală.
A practica în spital atrage după sine și un grad de răspundere etică, morală, legislativă, civilă, medicală. Nu putem arunca studenții și rezidenții, are sunt în proces de învățare, într-o lume care îi poate năuci și descuraja, dacă nu sunt protejați. Faptul că li se spune studenților și rezidenților că vor fi „supravegheați” nu le va acoperi și răspunderea în situația în care se va produce un caz de malpraxis, atunci când se caută cu orice preț un țap ispășitor.
În concluzie, solicităm reprezentanților Colegiului Medicilor din România să analizeze cu atenția situația și să nu uite că au obligația de a apăra profesia medicală, în orice moment, începând cu studenții la medicină și terminând cu cel mai înalt grad profesional.