Ziua Mondială a Sănătății este un prilej pentru reprezentanții Sindicatul Promedica, USMR Alianța Medicilor și Federația Hipocrat de a face un pas concret pentru îmbunătățirea sistemului medical atât pentru medici, cât și pentru pacienți. Echipa sindicală a lucrat în ultima perioadă la un proiect de LEGE A MALPRAXISULUI, pe care astăzi îl facem public spre dezbatere.
În ultimii ani, am atras atenția de nenumărate ori asupra faptului că sistemul medical are nevoie de o LEGE a MALPRAXISULUI clară, coerentă, completă.
Contextul în care cadrele medicale din România își desfășoară activitatea este unul bolnăvicios, lipsit de claritate și forme de protecție. Pandemia de coronavirus nedeclarată epidemie în România a debusolat și mai tare lumea medicală și a scos la suprafață alte și alte nereguli. Avem nevoie mai mult ca oricând de o lege a malpraxisului care să cuprindă toate situațiile.
De ce este important să avem o lege a malpraxisului
În 30 de ani, în România, ceea ce s-a reușit să fie distrus aproape în totalitate, în sistemul de sănătate, este relația dintre medic și pacient. Cărămida cea mai importantă în reclădirea acestei relații este definirea foarte exactă a malpraxisului medical, în interesul tuturor actorilor implicați. Tema aceasta arde atât pentru medici, cât și pentru pacienți. Un malpraxis definit insuficient creează premisele unei medicine defensive, mai ales în contextul actual, un tip de medicină care nu este în interesul pacientului, ci face medicul să se abțină de la a mai face manevre, care ar putea să îl pună în pericol, dar care sunt în defavoarea pacientului.
Un malpraxis definit insuficient duce la o medicină defensivă
Cazurile de malpraxis sunt tot mai frecvent întâlnite. Sute de medicii sunt trimiși, anual, în fața judecătorilor, pentru malpraxis. Cei mai mulți sunt specialiști în chirurgie, obstetrică și ginecologie sau cardiologie. Cazurile de malpraxis se întâmplă în toate sistemele medicale din lume. Ce este diferit în România? Faptul că în România Legea malpraxisului este una dintre cele mai proaste din Europa. Actuala lege afectează siguranţa medicului şi a pacientului. Un malpraxis definit insuficient determină cadrele medicale să practice o medicină defensivă.
Sistemul medical se schimbă, dacă noi ne schimbăm
Am trecut de la a trage semnale de alarmă, la a scrie un proiect de lege, pe care îl găsiți atașat aici și pentru care sperăm să avem sprijinul pacienților, colegilor medici și politicienilor care pot să îl transforme într-o lege funcțională.
Proiectul poate fi descărcat dând click aici: Propunere lege malpraxis PROMEDICA
Pentru sugestii legate de proiectul de lege, vă rugăm, să ne contactați aici:
- Mail: sindicatulpromedica@gmail.com
- Tel: 0753 777 771