Medicii rezidenți se confruntă cu o situație discriminatorie în ceea ce priveștea modalitatea în care se face plata sporurilor salariale. Trebuie știut că există situații în care unii medici rezidenți sunt angajați ai unei unități medicale publice, dar își desfășoară activitatea în altă unitate medicală, unde au posibilitatea să învețe anumite manevere și proceduri medicale.
Spre exemplu, există medici rezidenți angajați ai spitalului Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Ioan”, dar care desfășoară activitate medicală în Spitalul Clinic de Psihiatrie „Prof. Dr. Al. Obregia”. Cu toate acestea, sporul pe care medicii rezidenți îl primesc nu este cel care se acordă colegilor lor din spitalul în care lucrează, ci cel care este acordat de spitalul angajator.
Lucrează la același loc de muncă, dar primesc o plată a sporurilor diferențiată
În urma sesizărilor primite de la mai mulți medici rezideți și a analizei situației, reprezentanții Promedica atrag atenția asupra discriminării, care se produce între angajații care lucrează la același loc de muncă, dar primesc o plată a sporurilor diferențiată, doar pe baza faptului că medicii au un alt plătitor.
Cuantumul sporului nu poate fi stabilit arbitrar de spitalul plătitor
Sporul pentru medicii rezidenți trebuie să se acorde la nivelul agreat pentru locul de muncă unde aceștia își desfășoară efectiv activitatea și nu acolo unde figurează ca angajați.
Precizăm că, sporul pentru condiții de muncă se acordă angajaților care lucrează în condiţii de muncă vătămătoare, periculoase, deosebit de periculoase, condiţii grele de muncă, periculoase sau vătămătoare, în unităţi cu specific deosebit, în condiţii deosebite, cum ar fi stres sau risc, sau condiţii deosebite de muncă reprezentate de izolare, altitudine sau căi de acces dificile.
Nivelul sporului se stabileşte de conducerea fiecărei unităţi sanitare cu personalitate juridică, de comun acord cu sindicatelor reprezentative la nivel de unitate/sindicatelor afiliate la o federaţie reprezentativă pe grup de unități/sector şi cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în bugetul de venituri şi cheltuieli.
Criteriile în baza cărora se poate acorda sporul pentru condiții deosebit de periculoase, periculoase sau vătămătoare sunt următoarele:
- înregistrarea de îmbolnăviri profesionale şi boli legate de profesie ca urmare a activităţii desfăşurate la locul de muncă;
- existenţa indicilor de morbiditate în raport cu riscurile de la locul de muncă;
- înregistrarea unor cazuri de accidente de muncă produse la locul de muncă;
- riscul de îmbolnăvire şi accidentare determinat de depăşiri ale noxelor profesionale, fizice, chimice, fizico-chimice, biologice, suprasolicitarea unor funcţii şi sisteme ale organismului.
De asemenea, sunt categorii de sporuri care se acordă întregului personal care lucrează în unități sanitare cu specific deosebit: unităţi sanitare aflate în localităţi izolate, situate la altitudine, care au căi de acces dificile sau unde atragerea personalului se face cu greutate.