În timp ce medicii care fac gărzi cer reducerea vârstei de pensionare, Parlamentul a votat, săptămâna trecută, o lege ce prevede că medicii care predau la universități, membrii titulari ai Academiei Române și ai Academiei de Științe Medicale – un ONG condus de Irinel Popescu, cercetătorii științifici și medicii cu doctorat se pot pensiona, la cerere, la vârsta de 70 de ani.
Sindicatul Promedica se opune vehement unor astfel de măsuri.
Concret legea votată săptămâna trecută în Parlament spune că: „medicii membri titulari, membri corespondenți sau membri de onoare, cetățeni români ai Academiei Române și ai Academiei de Științe Medicale, profesorii universitari și cercetătorii științifici gradul I, doctorii în științe medicale, care desfășoară activități medicale, pot continua, la cerere, activitatea medicală până la împlinirea vârstei de 70 de ani”, prevede o modificarea apărută la Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.
Plecând de aici, trebuie spus un lucru foarte important: meseria de medic este una liberală, nu există termenul de pensionare.
Nu contează vârsta, te poți pensiona și la 40 de ani. Meseria de medic este liberală, nu este de funcționar public, medicii nu lucrează doar în sistemul public.
„Faptul că este stabilită o vârstă standard de pensionare este un reper pentru serviciul public, dar nimeni nu oprește medicul ca la vârsta de 60 de ani să plece din sistemul public de sănătate, să lucreze la privat până la 80 de ani, dar la 60 să ia pensia pentru munca depusă până atunci. Nici o lege nu oprește dreptul la muncă al medicului. Sistemul public ar trebui însă se se ferească de „căpușe”, fiindcă este absolut clar că după 60 de ani un om numai are puterea să muncească cu același randament. Nimeni nu este de neînlocuit. Cei care au funcții didactice ar trebui să îi formeze, până în 65 de ani, pe cei care vor urma după ei. Dacă nu au făcut acest lucru până la 65 de ani, este clar că nu o vor face nici în continuare, iar ceea ce fac este doar să blochze un loc în sistemul public de sănătate. Dacă sunt foarte buni, după pensionarea din sistemul public, cu siguramță sistemul privat îi va lua în secunda doi, iar dacă au proiecte deosebite în cercetare, evident le vor continua. În baza acestor argumente, ne opunem vehement acestor măsuri legislative”, spune dr. Eleodor Cârstoiu, președinte Sindicat Promedica.
Mai mult, această inițiativă legislativă atrage după sine apariția unor situație care provoacă mari probleme și dezechilibre în sistemul medical. Prin prelungirea vârstei de pensionare până la 70 de ani se blochează, de fapt, accesul medicilor tineri în spitale, iar aceștia sunt nevoiți să plece din țară.