Situația medicilor rezidenți care nu au apucat să își dea examenul de specialitate din cauza epidemiei de coronavirus este una disperată. Ministerul Sănătății a dat o ordonanță prin care medicii rezidenți ce termină perioada de pregătire începând cu 1 aprilie sunt încadrați pentru prelungirea rezidențiatului. Măsura nu este însă valabilă și pentru medicii rezidenți care s-au înscris în sesiunea 19 martie, pentru sustinerea examenului de specialitate și au terminat deja perioada de pregătire înainte de această dată.
Sindicatul Promedica și USMR Alianța Medicilor solicită Ministerului Sănătății să găsească soluții viabile pentru toți medicii rezidenți, nu numai pentru cei care au terminat perioada de pregătire începând un 1 aprilie, pentru că se produce astfel un act de discriminare.
Mulți dintre medicii rezidenți sunt acum în șomaj și nu știu la ce să se aștepte. Unii dintre ei au familii de întreținut, iar această situație le blochează orice șansă de a obține un post într-un spital public sau privat.
„Măsurile luate de MS până acum nu includ și medicii rezidenți care au finalizat perioada de rezidențiat, dar nu au susținut examenul de specialitate din sesiunea 19.03.2020 (aproximativ 700 de medici) din cauza contextului epidemiologic, examenul fiind amânat până la o dată, pe care nimeni nu o știe. Dorim răspunsuri concrete referitoare la situația noastră. Sunt mulți medici cu perioada de rezidențiat terminată, care sunt sau vor intra în somaj, care nu mai pot susține concursuri, care nu se pot angaja la privat, care au de întretinut o familie. Practic fără susținerea examenului de specialitate și drept de parafă nu putem lucra, nu putem aplica pentru locuri de muncă nici la privat. Avem nevoie de soluții”, este unul dintre mesajele primite de la unul dintre medicii rezidenți, Iulia Borsa, medic rezident în Oradea.
Soluția ce a fost aplicată în alte state precum Germania este aceea a organizării examenului online sau a prelungirii perioadei de pregătire pentru toți rezidenții.
„Ce facem? Unde e criza de medici?! Corect ar fi să îi încadreze pe toți cei care s-au înscris la examen în aceea ordonanță de prelungire a rezidențiatului sau să dăm examenul online. Dacă în Germania au dat online examenele, noi de ce nu putem? Vrem examen, vrem să muncim, nu vrem să fim șomeri”, spun medicii rezidenți.
Un semnal de alarmă trage și Georgiana Palimaru, medic rezident în Constanța.
„Cu toate ca soluția dată de ministerul sănătății prin prelungirea contractului de muncă pentru anumiți rezidenți calmează puțin tensiunea creată, opinia generală a colegilor mei rezidenți în aceeiași situație este că organizarea examenului de specialist după încheierea stării de urgentă este soluția cea mai potrivită. Sunt foarte mulți colegi care au terminat rezidențiatul cu mult înainte de luna aprilie și care vor rămâne șomeri pentru încă atâtea luni din cauza acestei situații. Sunt alții care nu mai pot participa la cursuri în străinătate la care s-au înscris cu titlul de medic specialist și sunt alții care pierd posturi care vor fi scoase la concurs în acest interval din aceeaşi cauză. Decalarea examenului pentru această perioadă de urgență este de înțeles întru totul, însă decalarea pentru o perioadă de 6 influențează negativ mulți dintre colegii mei medici rezidenți. Noi am creat un grup al medicilor rezidenți în aceasta situație și partajam aceiași opinie pentru organizarea examenului de specialist într-o sesiune extraordinară odată încheiată perioada de urgentă”, spune Georgiana Palimaru, medic rezident în Constanța.
Ca urmare, solicităm MS să găsească soluții pentru medicii rezidenți aflați în această situație și să nu producă discriminare prin măsurile luate.