Cazurile de malpraxis sunt tot mai frecvent întâlnite. Sute de medicii sunt trimiși, anual, în fața judecătorilor, pentru malpraxis. Cazurile de malpraxis se întâmplă în toate sistemele medicale din lume. Ce este diferit în România? Faptul că în România Legea malpraxisului este una dintre cele mai proaste din Europa. De aceea, USMR-Alianța Medicilor și Sindicatul Promedica au organizat în parteneriat cu Colegiul Medicilor Constanța conferința „Malpraxisul-Actualități”. Medici din toată țara au participat la discuții .
Actuala lege afectează siguranţa medicului şi a pacientului. Mai mult, că un malpraxis definit insuficient determină cadrele medicale să practice o medicină defensivă.
Legea malpraxisului în România este neclară. În Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, malpraxisul este definit drept „eroarea profesională săvârşită în exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, generatoare de prejudicii asupra pacientului, implicând răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, sanitare şi farmaceutice“.
Medicii spun că actuala lege nu stabilește exact diferența dintre o greșeală medicală sau o eroare produsă din cauza unui echipament medical. Mii de reclamaţii de malpraxis au fost aduse în ultimii zece ani în atenţia colegiilor județene ale medicilor, fiecare caz creionând o dramă personală şi echivalând cu o situaţie extremă.
„Tema aceasta arde atât pentru medici, cât și pentru pacienți. Un malpraxis definit insuficient creează premisele unei medicine defensive, care nu este în interesul pacientului, ci face medicul să se abțină de la a mai face manevre, care ar putea să îl pună în pericol, dar care sunt în defavoarea pacientului. Noi nu facem doar o meserie. Este mai mult decât o meserie! Dacă omul pe care vrei să îl tratezi nu are încredere deplină în tine și de la bun început te bănuiește de rele intenții, meseria noastră este grav afectată. De aceea, trebuie să colaborăm cu reprezentanții Colegiul Medicilor. Trebuie să tragem un semnal de alarmă legiuitorului, să arătăm că legea malpraxisului este o urgență. Noua lege trebuie să aducă satisfacție și medicilor, dar și pacienților”, spune dr. Eleodor Cârstoiu, președintele Sindicatului Promedica.
Dr. Gabriel Gorun, doctor în științe medicale, medic primar INML „Mina Minovici” București a fost prezent la dezbateri și a oferit informații extrem de utile medicilor prezenți. Dr. Gabriel Gorun vorbește de o „epidemie” de malpraxis și spune că este foarte important să cunoaștem realitatea și modul în care funcționează sistemul .
„De fiecare dată când un medic vine să îmi ceară consultanță constat cât de necunoscut este subiectul. Este foarte important să cunoaștem realitatea, modul în care funcționează sistemul. În urmă cu câțiva ani, Raed Arafat a propus un proiect de lege a malpraxisului, care era foarte interesant, dar care a murit în dezbatere publică. Principala problemă este aceea a actului medical transferat în aria penal. Este înfiorător! Dacă eu acum iau un topor și lovesc pe cineva sunt acuzat de vătămare corporală gravă, din culpă, dacă medicul dă un tratament pe care cineva îl consideră ca fiind defectuos este acuzat de vătămare corporală gravă, din culpă și poate primi închisoare până la 15 ani, pentru că așa scrie în codul penal”, explică dr. Gabriel Gorun.
Pe de altă parte, toată această situație afectează în mod grav și pacienții. De aceea, lucrurile trebuie clarificate și pentru medici, și pentru pacienți.
„Din păcate, această situație îi afectează și pe pacienți, iar cea mai mare problemă este aceea a practicării de către medici a unei medicine defensive. Medicul se retrage, nu mai preia cazuri, transferă bolnavii cu foarte mare ușurință și în acel moment pacientul este cel care suferă. Uneori bolnavul este supra investigat, inutil, doar că medicul să se acopere. Din păcate, uneori, depresia și toată această povară sunt atât de apăsătoare încât se ajunge la retragere medicului din activitate”, adaugă dr. Gabriel Gorun.
Medicul legist a arătat că în momentul de față, riscul ca un pacient să sufere o vătămare din cauza unei deficiențe în acordarea unei îngrijiri medicale este de 3333 de ori mai mare decât de a suferi de aceeași vătămare în accident aviatic. Malpraxisul este a 14-a problemă de morbiditate conform OMS, care generează costuri uriașe.
La eveniment a participat și dr. Dan Octavian Alexandrescu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, care a adus vești bune medicilor.
„Avem salarii mari, dar nu este suficient. Anul acesta bugetul sănătății a atins un moment istoric, adică a ajuns la un procent din PIB de 4,84%. Se fac foarte multe investiții în spitale și nu numai în spitalele mari, ci și în cele mici. Dar este nevoie de mai mult. Legea malpraxisului nu a fost asumată în programul de guvernare, însă de săptămâna trecută a devenit pentru noi un obiectiv important și până la sfârșitul anului sper să avem și ceva concret”, a declarat secretarul de stat, dr. Dan Octavian Alexandrescu.
Dr. Gabriela Dascăl, președintele Colegiului Medicilor Constanța a vorbit despre cum poate fi prevenit malpraxisul.
„Sunt la al treilea mandat ca președinte al Colegiului Medicilor Constanța. Se depun jurăminte de aderare la Colegiul Medicilor în fiecare lună, iar în ultimul timp și de două ori pe lună. De atâția ani pun aceeași întrebare tuturor: Care dintre voi a citit legea malpraxisului 95/2006?! Până acum, niciodată nu am primit un răspuns: Da. Niciunul dintre medicii care cer să exercite meseria de medic nu citește singura lege fundamentală, care prevede organizarea profesiei. Malpraxisul poate fi privit din două perspective: una științifică și una legală. Personalul medical răspunde pentru prejudicii create prin eroare, neglijență, imprudență, prin cunoștințele insuficiente, dar există și alte domenii de vulnerabilitatea în practica medicală”, a susținut dr. Gabriela Dascăl, președintele Colegiului Medicilor Constanța.