România este pe penultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul medici pe cap de locuitor. Contextul epidemiologic actual vine să ne demonstreze, încă o dată, dacă mai era cazul, faptul că fără cadre medicale suficiente nu există calitate în acordarea serviciilor medicale. Chiar și stând cu cuțitul la os statul nu reușește să aibă o politică de personal coerentă. Ministerul Sănătății vorbește de detașări forțate și de nevoia de medici, dar în acealași timp se „joacă” cu medicii rezidenți, care deși au terminat pregătirea nu pot profesa. Mai mult, tinerii medici nu știu încă nimic concret legat de momentul și modul în care vor putea susține examenul de specialitate. Nu a fost dată încă un ordin de ministru. Odată terminată perioada de pregătire, medicii români nu au o perspectivă clară, nici surse de venit, la o vârstă când alte categorii profesionale au depășit demult dificultățile începutului de carieră.
Sindicatul Promedica și USMR-Alianța Medicilor doresc să atragă atenția cu privire la situația aberantă în care se se află medicii care au terminat rezidențiatul și ar trebui să susțină examenul de specialitate, pentru a putea concura apoi pe un post.
În mod normal, examenele de specialitate se desfășoară în două sesiuni, una în martie, una în septembrie. În acest an, având în vedere starea de urgență din luna martie examenul s-a amânat pentru 23 septembrie 2020, dar încă nu a apărut ordinul de ministru care să stabilească toate detaliile, în acest sens. 713 medici care au terminat pregătirea în ianuarie-martie anul acesta și cei care au terminat anul trecut, dar nu au susținut examenul de specialitate, nu au în acest moment o perspectivă clară. În timp ce tinerii medici se lovesc de haos, Ministerul Sănătății vorbește de detașări forțate.
Toată această lipsă de organizare și viziune nu fac altceva decât să slăbească încrederea medicilor în stat, în sistem, să înceapă să se gândească să plece din țară. Așa am ajuns ca România să ocupe penultimul loc la nivel de Uniune Europeană la capitolul medici pe cap de locuitori.
Ministerul Sănătăţii este autoritatea care face politicile de sănătate în România, care ar trebui să fie direct interesată în a-i convinge pe medici să lucreze în spitalele de la noi din ţară și să ofere toate condițiile, așa cum reușesc alte state.
„La terminarea rezidențiatului, tinerii medici se trezesc aruncați pe o piață a muncii total dereglementată în care trebuie să vâneze posturi. Avem un sistem public de pregătire a lor, un sistem public de sănătate, ar trebui să existe între ele o coordonare, iar pregătirea lor să fie urmată de intrarea în profesie de îndată. Sunt medici care așteaptă șase luni, un an până reușesc să găsească un post, dacă nu părăsesc țara către locuri unde sunt așteptați cu brațele deschise. Este necesar ca Ministerul Sănătății, Colegiul Medicilor, organizațiile sindicale să intervină, să găsească soluții și să reglementeze aceste probleme”, atrage atenția dr. Eleodor Cârstoiu, președintele Sindicatului Promedica și USMR Alianța Medicilor.
https://www.facebook.com/742942805809646/videos/612094479412345
Solicităm MS să intervină și să lămurească medicii care nu au putut să susțină examenul de specialitate
Au nevoie de siguranță, de perspectivă. În plus, sunt și medici care urmau să dea examen pe un post la un spital de stat, dar care stau blocați din cauza faptului că toate concursurile pe post au fost suspendate.
Soluția de moment a fost ca medicii rezidenți care și-au finalizat rezidențiatul să fie reîncadrați cu salariu de rezident până la 1 octombrie. Un semnal de alarmă către Ministerul Sănătății trage și președintele Comisiei pentru sănătate și familie, Florin Buicu.
„Anunțul public făcut de MS spune că examenul de specialitate se va susține începând cu 23 septembrie, dar nu am văzut încă ordinul de ministru care comisiile, modalitatea de înscriere pentru examenul de specialitate. Dacă examenul se va desfășura începând cu 23 septembrie trebuie să existe o perioadă de înscriere cu 1 lună înainte, dar nu avem încă ordinul care să stabilească comisiile de specialitate de la fiecare centru universitar. În varianta în care examenul de specialitate se va susține începând cu 23 septembrie, examenul nu durează o zi, este un interval de până la o lună, dacă examenele se vor desfășura până după 1 octombrie, înseamnă că vom avea o categorie de rezidenți, și mă refer la cei care și-au terminat stagiul anul trecut și în cursul acestui an, care vor rămâne de la 1 octombrie fără nici un fel de contract de muncă. Medicii care așteaptă să susțină examenul de specialitate trebuie să știe deja care sunt condițiile și să înceapă să depună dosarele”, explică deputatul Florin Buicu.
După ce cheltuie enorm să îi formeze, statul uită brusc de medicii tineri
Doar într-un an de facultate, statul român cheltuie peste 81.000 de lei pentru fiecare student la Medicină, conform calculelor din 2016. Dacă iau examenul de rezidențiat, urmează încă 4-6 ani de studii, în funcție de specialitatea aleasă. Studii ale căror costuri sunt suportate tot de la bugetul de stat. Dar, odată ce au certificatele de medici specialiști în mână, ei nu mai există practic în ochii statului care, după ce a cheltuit sume enorme ca să-i instruiască, uită brusc de ei. Dacă vor să se angajeze, trebuie să se descurce singuri.