Reprezentanții Promedica alături de o echipă de medici rezidenți au mers, vineri, la o întâlnire cu reprezentanții Ministerului Sănătății în care s-a discutat despre modalitatea de acordarea voucherelor de vacanță pentru medicii rezidenți.
Dr. Eleodor Cârstoiu, președintele Sindicatului Promedica și un grup de rezidenți au discutat cu dr. Tiberius-Marius Brădățan, secretar de stat, la Ministerul Sănătății despre problema cu care medicii rezidenți se confruntă de ceva timp – neacordarea voucherelor de vacanță.
Medicii rezidenți au dreptul să beneficieze de vouchere de vacanță, conform legii
Legea nu exceptează această cateteogie de medici de la acest drept. Cu toate acestea, ei nu beneficiază de acest drept.
În acest moment, situația este una paradoxală
Nu a fost lămurit cine suportă contravaloarea acestor vouchere pentru medicii rezidenți. Din această cauză, apar discriminări majore, în cadrul aceleiași unități, unii angajați primesc, alții nu.
Reprezentanții Ministerului Sănătății spun că finanțează cheltuielile de personal a acestor categorii de personal, dar valoarea voucherelor de vacanță, conform legislației se suportă de către angajator, mai precis, de către spitalele publice acreditate pentru pregătirea rezidenților.
Pe de altă parte, reprezentanții spitalelor spun că pot oferi vouchere de vacanță numai după ce ministerul alocă banii. Medicii rezidenți, cei din CPU și alte structure salariale primesc drepturile salariale prin virament direct de la Ministerul Sănătății, conform reprezentanților spitalelor.
IMPORTANT DE ȘTIUT
- Instituțiile și autoritățile publice, inclusiv cele locale, au obligația legală de a acorda o indemnizație de vacanță, sub forma de vouchere de vacanță, în temeiul OUG nr. 8/2009.
- Voucherul de vacanță are perioada de valabilitate de un an de la data emiterii, fără a se înțelege că aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic, în cazul în care voucherul a fost emis pe acest tip de suport.
- Voucherele de vacanță se pot acorda într-una sau cel mult două tranșe, în funcție de dorința angajatului. Voucherele pot fi folosite pentru plata cheltuielilor legate de servicii turistice, de cazare, de masă și/sau de recuperare a capacității de muncă, dar și pentru acoperirea unor servicii de călătorie sau de divertisment, dacă acestea sunt incluse într-un pachet turistic.