Un studiu coordonat de Ministerul Sănătăţii şi Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID), cu privire la calitatea serviciilor din sistemul sanitar românesc şi percepţia asupra corupţiei din sistem, arată că aproximativ o cincime din populaţia adultă a României oferă plăţi informale în sistemul public de sănătate. Amploarea fenomenului corupției din sănătate a fost recunoscută, chiar și de ministrul sănătății, Sorina Pintea, zilele trecute. Sorina Pintea a declarat cu privire la situația Maternității Giulești, faptul că „deși muriseră copii, corpul medical nu a vrut suspendarea Maternității Giulești că erau programate 60 de cezariene și veneau sărbătorile“. Deși salariile medicilor au crescut considerabil, corupția încă există în spitale.
Cu toate că medicii și asistentele sunt acum plătiți ca în Occident, obiceiul plicului nu a dispărut. Salariile medicilor și asistentelor s-au dublat. Se vede pe fluturaș. Sunt medici care primesc și peste 19.000 de lei salariu net. Corupția există. Obiceiul pacienților și aparținătorilor, de a merge cu plicul la cadrele medicale, este greu de schimbat.
Corupţia în sistemul de sănătate se manifestă în cinci direcţii distincte: achiziţii publice, serviciile medicale, bugetarea unităţilor spitaliceşti, accesul personalului în sistemul medical şi autorizarea farmaciilor. În acest context, trebuie avută în vedere nu doar conștientizarea medicilor, ci și a pacienților, aparținătorilor și a tuturor celor care au o legătură cu sistemul medical.
SURSA www.gds.ro